Modern Misztikus Mesék

A nyelvtanulás, mint elmesport

Képzelj el egy embert, aki hosszú ideig alig mozgott, csak a minimális, megszokott és rutinszerű cselekvésekhez használta testét. Az nincs megfelelően karbantartva, így egyszerűen csak satnyul, lustul és hájasodik. Még azokat a mozdulatokat is egyre korlátozottabban tudja végrehajtani, melyek a mindennapokokhoz szükségesek. Az élet legkisebb kihívására is egyre kevésbé tud megfelelő választ adni a fizikai szinten. Az ilyen ember mozgása egyre merevebb, rugalmatlanabb és korlátozottabb lesz az idő múlásával.

Hasonló a helyzet az elmével is. Ha ugyanazok a megszokott monoton gondolatok, következtetések és konklúziók jelennek meg benne, akkor egyre kevésbé lesz képes a kreatív gondolkodásra, újabb ismeretek befogadására, s azok gyakorlati alkalmazására, s még kevésbé az intelligens válaszok létrehozására az élet folyton változó világában. Az alkalmazkodóképessége csökken és a világ sokszínűségét és szépségét egyre kevésbé lesz képes észrevenni. Értékelni pedig végképp nem fogja tudni. Az élet így rutinszerűvé, vagy ami még rosszabb, folyamatos félelemmé, feszültséggé, és problémahalmazzá válik. Az életminőség jelentősen csökken, amit viszont az eltompult elme még csak észre sem vesz. Csak a folyamatos küzdelem, problémamegoldás és harc lebeg a szeme előtt, amiben túl kell élni.

Aki a sport és pihenés megfelelő arányával, megfelelő mennyiségű és minőségű étkezéssel karbantartja a testét az nagyon nagy ajándékot kap cserébe. Egészséget, a mozgás örömét és szépségét, s ellenálló képességet a környezet elkerülhetetlen kihívásaival szemben.

Az elme karbantartásának ugyanígy napi szinten meg kell történnie, amennyiben minél teljesebb lehetőségeit szeretnénk megélni és élvezni az életünknek. Ennek legegyszerűbb és legörömtelibb módja, ha időről időre új dolgokat ismerünk, vagy tanulunk meg, azokat gyakoroljuk és alkalmazzuk a mindennapokban. A tanulás irányulhat több információ megismerésére a történelem, a földrajz a technika, vagy éppen filozófia, vagy a művészetek világából. Még jobb, ha ezt kíséri valamilyen gyakorlati készség elsajátítása, kialakítása. Ez lehet egy kézügyességet igénylő tevékenység, valamilyen alkotó, teremtő munka, vagy egyszerűen egy új mozgásforma elsajátítása. Ez utóbbi duplán hasznos, hiszen mind a testre, mind az elmére jótékony hatással lesz.

Az egyik legjobb, legizgalmasabb és legörömtelibb ilyen új készség lehet egy újabb nyelv megismerése. Ez akkor adja a legtöbb élményt, ha elfelejtjük „a meg kell tanulnom egy idegen nyelvet” kifejezést. Mennyivel szebb és mennyire más energiát sugároz, ha úgy állok hozzá, hogy „fel szeretnék fedezni egy új kultúrát”. Ami természetesen bármilyen nyelv és kultúra lehet, a lényeg hogy a lelkünknek vonzó  legyen. Hiszen minden nyelvnek megvan a maga sajátossága és szépsége, hiszen egy színfoltja az egész emberiség közös kulturális kincseinek.

A nyelvtanulás így már nem kényszer, hanem egy hobbi, egy izgalmas utazás. Persze, ha a fizikai szinten is eljutunk arra a földrajzi területre, akkor az extra ajándék. Azonban nem is ez a lényeg, hiszen így egy olyan elmesportra találunk, ami végtelen sok örömet fog hozni az életünkbe.

Természetesen, ha bárki egy új sportot akar elsajátítani és gyakorolni, valamint abban valamilyen előrehaladást, eredményt szeretne elérni, akkor nagyon sok dolgot át kell gondolni.  Sőt még jobb, ha kialakít egy személyre szóló, az ő egyéni karakterének és képességeinek megfelelő edzéstervet. Ebben összeírja az erősségeit és gyengeségeit. Meghatározza az eredményt, amit el akar érni.  a ráfordítható időt, s azt mi is a valódi motivációja. S ezeken kívül még nagyon sok egyéb tényezőt is át kell gondolni.

Ugyanígy a nyelvtanulásnál is nagyon fontos, hogy kialakítsunk egy egyéni, saját személyiségünkre és képességeinkre szabott tanulási stratégiát és módszertant, mielőtt elkezdjük a komolyabb munkát. Itt is nagyon sok pedagógiai és pszichológiai kérdést kell megválaszolni, ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk képességeinkből. S ha lehetséges, márpedig miért ne lenne az, tegyük ezt a legélvezetesebb és legörömtelibb módon.

Ráadásul, ha ezt a nyelvtanulási „edzéstervet” létrehozzuk, akkor nagyon sok csalódástól, kudarctól és felesleges pénzkidobástól megkíméljük magunkat. Így kialakíthatunk egy új hobbit, és szabadidős tevékenységet.

A tényezők, amelyeket mindenképpen át kell gondolni egy egyszerű, de ötletes képletben szépen érthetően összefoglalhatóak. Ezt fogjuk megvizsgálni a következő „A hatékony és örömteli nyelvtanulás képlete” című cikkünkben.

Modern Misztikus Mesék

Fedezd fel az élet misztikus jelenségeit, melyekkel rejtetten telítve van a mindennapi élet.  Szabadítsd fel kutatószellemed, s érzékenyebb érzékeléseddel alkoss egy békésebb, harmonikusabb világot! Önmagad örömére, mások hasznára.

Kategóriák
E-könyv ajánló